Mat-och dryckesfestivaler

5 ölfestivaler i Europa

Öl är för många en livsnjutning, ger välbefinnande och smakupplever. För alla som älskar öl finns det gott om ölfestivaler i Europa – öl kan därtill både vara nyttigt och gott! Öl i måttliga mängder öl för hälsan.

1. Brugs Bier Festival – Belgien

Kanalstaden Brygge med anor från medeltiden är en förtrollande plats – gotiska byggnader, kanaler pittoreska gator och torg. Lägg därtill staden långa tradition av ölbryggerier – hit vill man åka!

Ölfestivalen är utspridd över tre områden i stadskärnan. Inträdet är gratis. Betalar du 30 euro vid inträdet får du två specialgjorda glas plus 11 dryckespolletter och du får en provsmakning per pollett. På plats kommer 88 bryggerier finnas och besökaren kan prova den högprocentiga trappistölen Westvleteren. Ett riktigt starkt öl bryggt av munkar och ölen anses vara godast i världen!

PLATS: Brygge, Belgien

DATUM: 4–5 februari, 2019

2. Český Pivní Festival – Tjeckien

Festivalen i Prag pågår under 17 dagar och den största ölfestivalen i Tjeckien. Lockar över 10 000 deltagare – alla med siktet att prova ölsorter av både tjeckiska och internationella bryggerier. God feststämning, musikuppträdanden och glada öldrickare från Europa samlas här.

PLATS: Tjeckien, Prag

DATUM: 10-26 maj

3. Berliner Biermeile – Tyskland

Inte mindre än 2 400 ölsorter och över en 2 kilometer lång gata av tappkranar och ölflaskor. I Berlins firas världens längsta ölfestival utspridd på gator och torg. Folkfesten firas tre dagar i sträck och deltagarna kan provsmaka öl från ca 90 länder och 340 bryggerier.

PLATS: Berlin, Tyskland

DATUM: 3-6 augusti

4. London Craft Beer Festival – Storbritannien

En relativt hipp och ny ölfestival med endast några år på nacken lockar den besökare med siktet inställt på hantverksbryggt öl. I år håller festivalen till i ett coolt område – Tobacco Docks i sydöstra London. Prova över 100 olika ölsorter, tugga i dig allehanda varianter av street food och lyssna på sköna DJ:s.

5. Pint Bokbier Festival – Nederländerna

Mysiga Amsterdam erbjuder och hyllar det mörka ölets speciella kvalité och smak. I år har festivalen 40-årsjubileum sedan starten 1978.