Alternativa festivaler

Ängsbacka – himmelriket på jorden?

Det finns en festival i Sverige som är mycket omtalad, debatterad och filmatiserad genom en dokumentärfilm. Festivalen är Ängsbackafestivalen i Värmland och den håller i en mängd olika tematiska inriktningar under framförallt juni, juli augusti. Vad är detta för festival? Vilka är människorna som kommer till Ängsbacka festivalen år efter år? Två britter Corrina McFarlane och Rob Cannan blev intresserade att försöka dokumentera deltagarna vid Ängsbacka festivalen ”No Mind”. Vad innebar festivalen och vilka är deltagarna? Detta var drivkraften till att vilja göra en dokumentär film enligt filmskaparna Corrina och Rob. Filmen skildrar deltagarna på ett naturligt sätt med både humor och värme.

Från början ville filmskaparna göra en dramafilm. Dock var det inga finansiärer som öppnade plånböcker åt ett sådant projekt. När idén om en dokumentärfilm väl etablerats hos Corrina kontaktade hon Rob Cannan. De lärde känna varandra under en tidigare filminspelning. Han nappade på idén om Ängsbacka. Finansieringen kom från ett aningen oväntat håll. En hästspelande man i Storbritannien bestämde sig för att satsa 3000 pund på Corrina och Rob samt deras filmprojekt. I efterhand kan man säga att han satsade på rätt film! Filmfestivaler och filmkritiker hyllade filmen på många sätt och idag har den i det närmaste uppnått kultstämpel. Vägen dit var inte helt problemfri. Största problemet för Corrina och Rob var att Ängsbacka först tackat blankt nej i frågan om de fick komma dit och göra filmen. Sedan hörde Ängsbacka av sig och sa att de var välkomna att filmatisera No Mind festivalen. Detta var endast ett par veckor innan starten av festivalen.

Ingen av Corrina eller Rob visste på förhand vem eller vilka deltagare de skulle följa och dokumentera på No Mind festivalen. Det fick arrangeras och lösas på plats. Succén för dokumentäfilmarna och filmen ”Three miles north of Molkom…” enligt Corrina och Rob var att de lyckades hitta rätt personlighetstyper och skapa en varm, humoristisk och hjärtlig stämning genom hela filmen. År 2008 premiär visades filmen och tilldelades Publikens pris under Göteborgs filmfestival samma år. Ett av klippen i filmen blev viralt över hela nätet. Det är fler som har sett detta klipp än vad det är som har sett hela filmen. Scenen är när ett par av deltagarna instrueras till att fokusera på att skydda sig själva genom mentala kraftfält. Resultatet, filmklippet och deltagarna finns att hitta på nätet. Bra skrattterapi om man behöver en dos av humor vill säga. En ekonomisk aspekt kring dokumentärfilmen – den verkar ha haft lägst filmbudget någonsin ta sig in på biografer och filmfestivaler. Imponerande!