Musikfestivaler i Europa

Tips inför festivalen

När det är längesedan man var på festival är det lätt att känna sig lite ringrostig inför vad man bör ha med sig. Tält, liggunderlag och en packe öl, men sedan tryter fantasin och minnet ger inte heller så mycket information från forna tiders festivaler. Är det första gången man ska åka på festival, är det definitivt läge att förkovra sig i tips och tricks inför resan.

Reka läget på plats

Vi utgår ifrån att du ska till en standardfestival á la Roskilde som ligger mitt ute på en äng en bit bort ifrån civilisationen. Du har tagit dig dit med en specialbuss eller bil, och står nu mitt på ängen. Du har en stark känsla av att något är på gång och människor strömmar till från alla håll. Du hör olika språk talas överallt och du ser människor slå upp sina temporära bopålar runtomkring dig. Musiken som har lockat alla dessa människor hit har ännu inte börjat, och det enda du hör är sorlet från arbetande och förväntansfulla människor.

I det här läget är det viktigt att du rekar läget ordentligt. Ha god fantasi. Hur kommer ljudvågorna transporteras i landskapet? Vilka vill jag ha som grannar? Finns det någon plats med morgonskugga och kvällssol? Var kommer det eventuella regnet att ansamlas? Vid denna tidpunkt kan du snabbt se ett mönster, där de äldre och lite mer rutinerade festivalbesökarna beslutsamt har slagit läger på de bästa platserna. Titta och lär!

Praktiska fiffigheter

Tält, liggunderlag, sovsäck, stormkök och tandborste brukar de flesta pricka in, men det finns några listiga prylar och tips som gör festivallivet så mycket enklare.

  • Ta med solcellslampor, så att du enkelt hittar tillbaka i mörkret.
  • Ta också med en ficklampa som går att hänga upp i tältets tak.
  • Ha alltid en fickkniv inuti tältet, så att du lätt kan ta dig ut ifall det skulle börja brinna.
  • Ta med rep och tejp så att du kan sänka ner din öl i närmsta vattendrag, så får du iskall öl i värmen.

Pengar till kebab och öl

Innan man åker till festivalen är det viktigt att kontrollera hur det ser ut med valuta och pengahantering på området. Finns det bankomater på området? Kan man betala sin kebab med kontanter eller är det bara kort som gäller? Tänk på att det kan vara långt till närmaste bankomat eller bank, så kontrollera noga vilka kort som fungerar eller om du måste ta med dig pengar. Det kan också vara bra att göra upp en festivalbudget. Ofta går det nog åt lite mer pengar än man tror, då det kan kosta en del med vattenflaskor, bandtröjor och snabbmat. Har man inte så stor budget kan ett lån från freedomfinance.se vara något att överväga så att man har lite extra pengar med sig ifall något oväntat händer.

Högvaluta på festival

Det som de allra flesta brukar glömma att ta med, är också de mest triviala men nödvändiga sakerna: toapapper, plastpåsar, handsprit och vattendunk. Jag kan lova att din status kommer skjuta i höjden om du kan erbjuda toapapper och nybryggt te i ditt camp – så glöm inte det!