Mat-och dryckesfestivaler

Oktoberfest i München

Den kanske mest berömda ölfestivalen i världen är förmodligen Oktoberfest som går av stapeln i slutet av september och slutar första söndagen i oktober. När den tar plats svämmar den bayerska huvudstaden München fullkomligt över av törstiga människor och glada bayrare som tar varje tillfälle i akt att äta korv, kringlor och dricka öl. Totalt är det 16 dagar av festligheter och ståhej som väntar. Ölfesten har varit en tradition sedan 1810.

Öltälten och biergarten

Runt om i staden finns det mängder med öltält som ställs upp, precis som det finns biergarten (ölträdgårdar) som alltid har sin givna plats i München. Dock sker hjärtat av festen vid Theresienwiese som förut var en äng. Där kan man boka en plats långt i förväg eller snegla in i VIP-sektionen och titta på de rika och berömda. Man serveras alltid av kvinnor i den traditionella folkdräkten Dirndl och av män som bär de typiskt tyska Lederhosen. På vissa ställen krävs också en del av en folkdräkt för att få ta plats, men inte överallt.

Bryggerier

Det finns oräkneliga ölbryggerier i Tyskland och sex av dem tar alltid plats på Oktoberfest. Spaten-Franziskaner, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Löwenbräu och Hofbräu är de mest eftertraktade som sägs göra den bästa ölen. De har alla sina egna tält och du kan gissa om det trängs folk där. Ibland måste tälten till och med stängas av säkerhetsskäl när det är så proppfullt med folk att ingen längre kommer in. Detta brukar främst ske på kvällstid.

Världens största baksmälla

Trots att tyska folket kan hantera sin öl, så sker det tämligen ofta att folk blir berusade och skadas i folkmängderna. Därför finns det ett s.k ”fältsjukhus” på plats för att ta hand om fulla personer och folk som hamnat i slagsmål, vilket är ganska förekommande. Man har skämtsamt kallat Oktoberfest för ”världens största baksmälla” och det ligger absolut något i detta.

 

Liknande ölfester

Det är numera många andra länder som har kopierat Oktoberfest – men ingenting går naturligtvis upp mot originalet. På Gärdet i Stockholm anordnas det också en liten Oktoberfest varje år. Andra länder som har satsat på öldrickandet är Kanada, Argentina, Norge, Brasilien, Spanien och USA. Men visst är väl det bayerska det som räknas, eller?

Ta sig till Oktoberfest

Det går flyg till München varje dag från olika städer i Sverige. Bland annat kan man direktflyga från Norrköping till München. Bor man i norra Sverige och ska hem igen, så kan ett flyg Stockholm Umeå vara ett alternativ, då man först byter i Stockholm. Det går även lågprisflyg till Memmingen som ligger utanför München. Väl på plats så är det bäst att gå till fots, då München bör upptäckas långsamt och väl, och att ta sig fram på det sättet gör att du kommer upptäcka alla ölträdgårdar som är ypperliga att slinka in på närsomhelst.